TEKLİF İÇİN TIKLAYINIZ

ISO 9001

ISO 9001

ISO 9001 KYS -KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi günümüzde işletmelerin kurumsallaşmasının en önemli göstergelerinden birisi olarak iyi bir kalite yönetim sistemine sahip olmak gösterilmektedir. İşletmelerin pek çoğu kurumsallaşma için harekete geçmekte, bu yolda vakit ve finans ayırarak ciddi bir emek vermektedir. Bütün işletmelerin kendine göre plan, program ve stratejilere sahip olduğu bilinmektedir. Kuruluşların her birinin işleyen bir yapılarının olduğu ancak bu yapının çokta sistematik olmadığı görülmektedir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi işletmelerin kurumsallaşmaları için iyi bir başlangıç sayılmaktadır. İşletmelerin kendilerini geliştirip bir düzen ve disiplin içinde sistematik çalışmalarının önünü açmaktadır.

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ PRENSİPLERİ

Müşteri Odaklılık: Kuruluşlar, müşterilerine bağımlıdır bu yüzden müşterilerinin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını iyi anlamalı, müşteri şartlarına tam olarak uymalı ve müşteri beklentilerinin de üzerine çıkmak için çaba göstermelidir.
Liderlik: Liderler organize ederler, yön ve amaç birliğini belirlerler. Lider firma içerisinde öyle bir ortam kurmalı ve devam ettirmelidir ki insanlar kuruluşun hedeflerinin başarılmasında tam olarak katılabilmeli ve hedefe kilitlenebilmelidir.
Çalışanların Katılımı: Her seviyedeki insanlar kuruluşun birer değeridir ve tam olarak katılımları ile kabiliyetleri kuruluşun çıkarları için verimli bir şekilde kullanılabilir.
Proses Yaklaşımı: Faaliyetler ve ilişkili kaynaklar bir proses olarak yönetildikleri zaman başarılı sonuçlar çok daha etkin olarak gerçekleştirilebilir.
P Planla .. Hedefleri & Prosesleri Belirle
U Uygula.. Prosesleri Uygula
K Kontrol Et.. İzle & Ölç
Ö Önlem al , İyileştir.. Sürekli İyileşme Sağlamak
Yönetime Sistem Yaklaşımı: Birbirleri ile ilişkili proseslerin Sistem olarak belirlenmesi, anlaşılması ve yönetilmesi kuruluşları etkinliklerini sağlar ve hedeflerin gerçekleştirilmesinde verimlilik sağlar.
Sürekli İyileştirme: Kuruluşun bütün performansının sürekli iyileştirilmesi konusu kurumun kalıcı bir hedefi halinde olmalıdır.
İyileşme: ürünün özellik ve karakteristiklerinin artırılması ve/veya bunları üretmek ve dağıtmak için kullanılan proseslerin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması demektir.
Karar Vermede Gerçekçi Yaklaşım: Etkili kararlar veri ve bilginin analizine dayanacak şekilde kullanılmalıdır.
Karşılıklı Çıkara Dayalı Tedarikçi İlişkileri: Bir kuruluş ve tedarikçisi birbirine bağımlıdır ve bir değer oluşturma konusunda kabiliyetleri artırmak için karşılıklı çıkarları var olup bu kapsamda verimli ilişkiler kurulmalıdır.

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN FAYDALARI 

Kalite yönetim sistemi belgesine sahip olan firmalar, kurumsal bir firma olarak anılabilir ve kendi kaliteli yönetimi sayesinde iş kalitesini üst düzeye ulaştırmaktadırlar. Müşteri memnuniyetini sağlamak, iş kapasitesini arttırmak, referansları genişletmek ve çalışanlardan, işlerden daha iyi bir verim elde etmek 
ISO 9001 belgesi sayesinde mümkün hale gelmektedir. Şirketlerin daha kurumsal bir görünüme sahip olması, uluslar arası değer kazanması mümkün hale gelen durumlar arasında yer almaktadır. Şirketlerin kalite yönetim sistemi belgesine sahip olması aynı zamanda kendi çalışanlarının ve yöneticilerinin sorumluluk sahibi olmasını sağlayarak, şirketin gün geçtikçe büyümesine yol açan faktörler arasında yer alan etkili bir durumdur.

ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

ISO 1947 yılında kurulan ve 146 Ülkenin üye olduğu, merkezi Cenevre / İSVİÇRE olan bir organizasyondur.
Standart ilk olarak 1987 yılında Kalite Güvence Sistem Standardı olarak yayınlanarak uygulanmıştır. Bu aşamada standart 3 alt standarttan oluşmaktaydı: ISO 9001, ISO 9002, ISO 9003. Kurumlar faaliyet kapsamları doğrultusunda bu 3 standarttan birisini tercih edip uygulayarak, denetime girmekte ve belgelendirilmekteydiler.
Standardın bu versiyonu, özellikle doğru üretim ve hata yakalama konularına odaklanmıştır.
Standart ilk olarak 1994 yılında revizyona uğramış ve yeniden Kalite Güvence Sistem Standardı olarak yayınlanmıştır. Bu aşamada standart yine 3 alt standarttan oluşmaktaydı: ISO 9001, ISO 9002, ISO 9003. Kurumlar faaliyet kapsamları doğrultusunda bu 3 standarttan birisini tercih edip uygulayarak, denetime girmekte ve belgelendirilmekteydiler. Standardın bu versiyonu, önceki versiyondaki konulara ek olarak hata önleme konusuna da odaklanmaktaydı.
Standard daha sonra 2000 yılında revizyona uğramış ve bu sefer Kalite Yönetim Sistem Standardı olarak yayınlanmıştır. Belgelendirmeye esas teşkil eden sadece ISO 9001:2000 standardı mevcut olup ISO 9002 ve ISO 9003 bu revizyonla iptal edilmiştir. Ancak ana standart olan ISO 9001:2000‘i destekleyen ISO 9000, ISO 9004, ISO 19011 gibi kılavuz standartlar da ISO tarafından yayınlanmıştır. Bu değişiklikten sonra kurum ve kuruluşlar, faaliyet alanları ne olursa olsun sadece ISO 9001:2000 standardını uygulayarak bu belgeyi almaktadırlar.
2008 yılında ise bir önceki versiyona göre çok kapsamlı olmayan ve başka başlıklar altında detaylı olarak değinilmiş ve ISO 9001:2008 standardı yayınlanmıştır.
2015 yılında  bir revizyon daha yapılmış olup son ve güncel versiyon ISO 9001:2015 olarak uygulanmaktadır.